8 Kasım 2010 Pazartesi

AH ULAN BOR !!!

Geçen gün milliyet gazetesinde güzide bir yazarın köşeyazısını okurken beynimden vurulmuşa döndüm. adeta inandığım herşey bir bir yok oluyor, şu güne kadar bu ülkede yapılan tüm ''gelişen türkiye ve geliştirmeyen yabancı şer odakları'' ana düşünceli konuşmalar gelip bir bir tokatlıyordu adeta beni. peki neydi o yazı? anlatayım da dinle ey kendini ve yazdıklarını çok önemseyen bu dandik eleştirmenin yazısı okuyan 12 kişiden biri...


Güzide köşeyazarımızın adı Güngör Uras... ekonomi üzerine yazılar yazan bir akıl erbabı. yazılarını elimden geldiğince, röbdöşambır giydiğimce, sıcak kanyaklı kahvemi içtiğimce ve fularımı boynuma taktığımca takip etmeğe çalışırım. bu beni geçen günlerde beynimden vurulmuşa döndüren yazısının başlığı ise ''Çin'in madeni kıskançlık yaratıyor, bizim Bor'umuzun durumu ne? yazıyı kısaca özetlersek dünyaın en önemli en aranan ve gelecekte de en çok aranacak olan madenleri sıralamasında Çin'den çıkarılan tungsten, antimon, nadir metaller,uranyum, endoplazmik retikulum filan hep başı çekiyomuş. işte güngör abi diğer metalleri ve çıkarım oranlarını filan da yazmış,biz pek iyi bir yerlerde değilsek de orta halli bi ülkeymişiz bu konuda.

ancaaaaaakk. gelelim beni asıl üzen ve geceler boyu ağlamama sebep olan habere. sıkı durun. olm bor olayı yalanmış lan. valla bak. hani vardı ya ''geleceğin teknolojisi abi ve yüzde 98i türkiyede bu madenin ama ameriga,israil çıkartmıyo abiii,satılıp özelleştirilsin bak bakalım noluyo,eğer çıkarılırsa da zaten amerika anında savaş açar buralara gelecek de,bor bi çıkarılsa var ya uffffff'' işte tüm bunlar türkün türkü gaza getirmesiymiş. bak ne diyor güngör abimiz :
      ''Bu 5 stratejik/nadir maden arasında eskiden beri kamu oyumuzun üzerinde en fazla durduğu maden bor madenidir. Bor madeni konusunda kamu oyunun ilgisini artıran bilgi noksanı ve abartılı anlatımlardır.
Bor madeninin çok çok kıymetli bir maden olduğu, dünyada bu madenin sadece Türkiye’de bulunduğuna, araçlarda yakıt ve genelde enerji hammaddesi olarak kullanılacak olan bu madenin Türkiye’yi “abad edineceği” söylenir.
Bor şimdilik fazla ilgi görmüyor Doğrudur. Bor madeni rezervlerimiz zengin. Ancak başka ülkelerde de bor madeni var. Dünya’daki toplam bor rezervinin yüzde 63’ünün Türkiye’de
ABD’de Savunma Bakanlığı 1950 yılında bor ve bor ürünlerini geleceğin enerji maddesi olarak ilan ilan etmişken daha sonra bor 2’inci derece stratejik madenler grubuna alınmış. İleride borun nasıl değer kazanacağı bilinemez ama görülüyor ki, bugün için bor stratejik/nadir madenler listesinde değil. Açık anlatım ile bizim küresel talebe ve uluslararası değerlemelere göre “stratejik/nadir” sayılan madenimiz yok. Kendi değerlemelerimize göre “stratejik/nadir” saydığımız madenlere şimdilik ilgi az. Bu demek değil ki madenlerimizi işletmeyeceğiz. Tersine, maden aramaya daha fazla önem vermeye, bulunan madenleri geliştirmeye ve madenleri olduğu gibi satmak yerine, işleyerek, katma değerini yükselterek ihraç etmeye mecburuz.''

ulan bi ülke senin üzerine ne hayaller kurdu be bor madeni? sen naptın? gittin ilgi görmedin. oysa hayallerimiz vardı,süper güç olacığıdık, petrol zengini araplar gibi olacığıdık. sen bu ülkenin en büyük hayalkırıklığısın bor !! ha bi de mehmet ali erbil var ama o hala küheylanın ekmeğini yiyor. hala güveniyor onun oyunculuğuna filan türk milleti. ulan adam don indirdi be canlı yayında, ne zaman eksilere geçicek bu adam. öhüm neyse evet bor madeni,seni şu anda ülkü ocaklarından adam toplayıp dövdürtmek istiyorum. bu yapılır mı lan?

beni asıl düşündürense bu durum herkes tarafından duyulursa kendimizi nasıl iyi hissedeceğimiz. biliyorsunuz türk halkının bunca ohannes olaylara rağmen ayakta kalıp dirayetini korumasının tek  nedeni ''olm biz aslında süper oluruz ama büyük devletler bunu istemiyor'' argumanıdır. e bu argumanın en önemli yapıtaşı da yok şimdi , napıcaz? bu ülkenin insanları hala cumhuriyetin ilk 15 yılındaki sanayi atılımının ekmeğini yiyor. onlara bor gibi bikaç tane iyi hissetme ve umut depolama maddesi verirsek bence pırıl pırıl kafalarla gezerler. en azından az biraz alkol alınınca mutlaka konuşulan bor madenini unuturlar.


ama seni unutmak zor olacak bor.
seni, bir millet bir madeni ne kadar fazla sevebilirse o kadar sevdik
ama sorun sendeydi anlasana..
hoşçakal.........................................................
sebebimsin bor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder